PODPROGRAM 2019 – efekty

 

  1.    Stowarzyszenie „Pomocna Dłoń” w Reszlu przy współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Reszlu oraz Bankiem Żywności w Olsztynie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach
    w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  1.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  •        warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  •        mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  •        cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  •        tłuszcze (olej rzepakowy),
  •        dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  •        skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  •        mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  1. Pomoc żywnościową w Podprogramie 2019 pobierało 287 osób z terenu miasta i gminy Reszel znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, co przekłada się na poprawę warunków bytowych 571 osób w rodzinach.
  1. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  •        31,82 ton żywności;
  •        2 284 paczek żywnościowych;
  1. W ramach Podprogramu 2019 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono jeden blok warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących (działania były utrudnione z uwagi na pandemię):
  •       Kulinarny „Wykorzystuję – nie marnuję czyli zero waste w kuchni” - 2 spotkania, w których brało udział w sumie 67 uczestników.